Novi trend – crne mat slavine

Crne slavine i nisu više neki novitet u 2021. godini, trend je započeo 2019. godine no možemo ih vidjeti u sve više kupaonica. Kada je 2019. godine započeo trend industrijskog i minimalističkog stila te kombinacije crnih akcenata u interijerima, crne slavine mogli smo vidjeti samo u hotelima i luksuznim javnim prostorima. No kako su proizvoiđači slavina prepoznali potencijal u tom trendu sve više su se počele proizvoditi slavine u “boji” tako da danas gotovo da nema proizvođača koji nema barem jednu seriju crnih slavina. 

Simboličko i psihološko značenje boje je da djeluje skupocjeno, elegantno i tajanstveno.

 

Kako kombinirati crne slavine?

Prije svega crna sama po sebi i nije boja (bar ne kromatska) već akromatska boja (bijela, crna i siva) jer nema svoje valno područje već ovisi o stupnju svijetlosti.

Upravo iz tog razloga crni se akcenti uklapaju u ambijente svih boja ali najveći efekt naglaska dobivamo kada se crni akcenti ukomponiraju u svijetle prostorije.

Održavanje crnih slavina

Iako na internetu kruže glasine da se crne slavine održavaju isto kao i kromirane – to nažalost nije tako. Crne slavine nisu zahtjevnije od kromiranih i ne trebaju se čistiti češće samo se koriste drugačija sredstva. Kako su sve slavine izrađene od mesinga, razlikuju se samo po završnoj obradi. Crne slavine se u principu lakiraju crnim mat premazom te su ogrebotine lakše vidljive nego na kromiranim slavinama.

Upravo iz tog razloga bitno je obratiti pažnju na materijale i sredstva kojima čistite i održavate crne slavine. Kod njih trebamo izbjegavati kiseline, otapala i abrazivna sredstva. Crne slavine najbolje se čiste običnom sapunicom jer se ne trebaju polirati kao što je to slučaj kod kromiranih slavina. Također kao materijal čišćenja koristimo mikrofiber krpice umjesto spužvica i četkica. Ako slijedite ovih par savjeta Vaša crna slavina će potrajati u punom sjaju.

Vrste crnih slavina

Postoje razne vrste crnih slavina, od onih u kuhinji pa sve do kupaonice.