Psihologija boja – plava

Jeste li znali da je u anketi od 2015. godine plava bila odabrana kao najdraža boja u 10 zemalja diljem 4 kontinenta uključujući i Kinu?

Zašto je plava toliko popularna i koje osobine krije ta boja donosimo Vam u ovoj objavi.

Koje su osobine plave boje?

Plava je jedna od tri glavne boje što znači da miješanjem plave s drugim glavnim bojama dobivamo druge. Na primjer miješanjem plave i crvene dobivamo ljubičastu, miješanjem plave i žute, zelenu itd.

Asocijacije plave boje su mir, spokoj, voda, plemenitost, odgovornost i lojalnost. Upravo iz tih razloga dizajneri interijera koriste ovu boju ponajviše u kupaonicama i spavaćim sobama. Čak se preporuča i u diječijim sobama jer reflektira spokoj, relaksaciju i mir.

Također različite nijanse plave boje možemo različito interpretirati. Koju boju zamišljate kad kažem plava?

Mene asocira na tamnoplavu boju, boju mora koja reflektira : vodu, autoritativnost i vjernost. Drugi će pomisliti na puderastoplavu ili babyplavu (ponajviše trudnice) koja reflektira nježnost, lojalnost, mir… Neki će pak zamisliti indigoplavu koja stoji za plemenitost, izgleda kraljevski. Mnoge su asocijacije na plavu boju i svaka ima svoje značenje.

Kako kombinirati plavu boju?

Najpopularnija kombinacija plave boje u interijerima jest upravo sa bijelom bojom. Te dvije boje zajedno kreiraju skladan kontrast i savršeno se nadopunjuju.

PLAVA I BIJELA

PLAVA I ZLATNA

PLAVA SA DRVENIM AKCENTIMA

PLAVA I CRNA

PLAVA I SIVA

Ako ste ljubitelj plave boje, nadamo se da smo Vas uspjeli inspirirati nekim od kombinacija te da ćete se odlučiti ukomponirati plavu u vaše interijere. Plava je iznimno zahvalna boja u održavanju bez obzira na nijansu.

Ako Vam se svidjela ova objava ostanite s nama u daljnjem serijalu “Psihologija boja”.