Psihologija boja – siva

50 nijansi sive

Kroz dugogodišnji rad sa strankama shvatili smo da je kod odabira unutarnjeg uređenja najteži početak – odabir boja. Zato smo odlučili svaki tjedan pisati o jednoj boji iz palete, uzeti je pod povećalo i pobliže objasniti njen utjecaj na naše raspoloženje i emocije te kako se određena boja kombinira.

U posljednjih par godina siva je postala iznimno popularna kod uređenja unutrašnjeg ali i vanjskog dijela objekata. Zašto je to tako?

U psihologiji, siva boja reflektira balans i neutralnost. Većina će se složiti da siva boja reprezentira industrijski stil, a sa sve većom popularnošću tog stila raste i popularnost sive boje u uređenju interijera.

Ako bolje pogledamo sivu boju ona nije ni bijela ni crna što znači da siva boja ne traži pozornost već je neutralna. Dok crnom ili bijelom naglašavamo određene segmente.

Nekima će siva boja djelovati tmurno, no dizajneri širom svijeta sve više cijene sivu boju zbog njene svestranosti i sofisticiranosti.

Također sivu možemo miješati raznim bojama kako bi dobili “živahne” sive nijanse poput žute, plave, crvene itd.

Kod kombiniranja sive boje sa ostalima gotovo da nema ograničenja. Kako smo naveli u početku teksta, siva boja je neutralna stoga ju je lako kombinirati.

U listi možete pronaći naše najdraže kombinacije sive boje.

  1. SIVA I BIJELA

2. SIVA I ŽUTA

3. SIVA I ZELENA

4. SIVA I CRVENA

5. SIVA I BEŽ

6. SIVA I PLAVA

Nadamo se da ste uživali u ovoj objavi te da smo Vam približili dojam i utjecaj sive boje. Možda ste i pronašli neku inspiraciju?

Pogledajte naše ostale objave u kojima nastavljamo serijal “Psihologija boja”.